Pyszne, czekoladowe ciasto okraszone konfitura porzeczkową to idealna propozycja świąteczna.
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
1 szklanka ciepłego mleka (ok. 35 stopni)
2 duże jaja
4 łyżki kakao
2 łyżki dżemu porzeczkowego
1 łyżeczka sody
50 g startej na tarce czekolady
Dodatkowo:
1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego wymieszane z 1 łyżką mąki ziemniaczanej
Wszystkie
płynne składniki wlać do misy i zmiksować dodać pozostałe. Tak przygotowane
ciasto przelewamy do blaszki. U mnie pieczone w dwóch małych keksówkach-na wierzch wykładamy dżem porzeczkowy.
Ciasto pieczemy ok. 60
minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni..Po przestudzeniu, można jeszcze oprószyć pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz