sobota, 6 stycznia 2018

Pierniczki

Kochani Witam wszystkich w Nowym Roku! Wszystkiego co dla Was najpiękniejsze!! mam dziś dla Was pierniczki, który przypadły do serca moim wnusiom.




Pierniczki Helci
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnie jajko

 

Przygotowanie

  • Mąkę przesiać na stolnicę, wlać podgrzany  miód i wymieszać. Ciągle siekając, dodawać kolejne składniki- uważajcie tylko na ilość mleka- może się okazać że nie pójdzie całe. Dokładnie wyrabiać , aż będzie gładkie.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto  o grubości ok 4-5 mm. Foremkami wykrajać pierniczki. Można posmarować roztrzepanym jajkiem
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  przez ok. 10  minut.
Firma #beko ma dla Was ściągawkę, jak zmiksować bez bałaganu. Fajna sprawa!

 #beko #ciastojakzobrazka.
Ciasto jak z obrazka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz