wtorek, 10 kwietnia 2018

Ciasto wielkanocne


Pyszne, czekoladowe ciasto okraszone konfitura porzeczkową to idealna propozycja świąteczna.

   2 szklanki mąki pszennej

  1 szklanka oleju rzepakowego

1 szklanka cukru

1 szklanka ciepłego mleka (ok. 35 stopni)

  2 duże jaja

  4 łyżki kakao

2 łyżki dżemu porzeczkowego

1 łyżeczka sody

50 g startej na tarce czekolady

Dodatkowo:

1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego wymieszane z 1 łyżką mąki ziemniaczanej


Wszystkie płynne składniki wlać  do misy i zmiksować dodać  pozostałe. Tak przygotowane ciasto przelewamy do blaszki. U mnie pieczone w dwóch małych keksówkach-na wierzch wykładamy dżem porzeczkowy.

Ciasto pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni..
Po przestudzeniu, można jeszcze oprószyć pudrem. 




Espumisan Max to wyrób medyczny CE

Przy świątecznym stole

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz